Nerisassanik nalunaaqutsiineq

Nerisassanik tuluttut island-iumiusulluunniit nalunaaqutsersimasunik tuniniaaneq akuerineqarpoq.

 Inuussutissat inissinneqarfigisimasaasa eqqannguani niuertarfimmi nalunaaqutsersuutit nutserneqarsimanerinik inissiisoqarsimanissaa piumasaqaataavoq. Nutsersimasunik nalunaaqutsiinissamut piumasarneq tunngaveqarpoq § 3 Nerisassanik nalunaaqutsersuisarneq pillugu Namminersorlutik Oqartussat nalunaarutaat nr. 31, 17. august 2020-imeersoq, tassanilu erserpoq:

”Inuussutissanik tuluttut imaluunniit islandimiusut nalunaaqutsikkanilli tunisaqartarnissamut piumasaqaataavoq inuussutissat inissinneqarfigisimasaasa eqqannguani niuertarfimmi nalunaaqutsersuutit nutserneqarsimanerinik inissiisoqarsimanissaa, nalunaaqutsersuutaasut tamaasa eqqarsaatigalugit, nalunaarummi matumani piumasarineqartutut kalaallisut imaluunniit danskisut. Akut sapigalinnut navianartut, tak. § 23, imm. 2, ersarissaavigineqarsimassapput takuneqarsinnaasunik.”

Taamaattumik inuussutissat nalunaaqutsikkanik piumasaqaataasunik nutserneqarnerannik eqqannguani peqassaat, soorlu ilivitsiviit saavanni. Nalunaaqutsiineq kalaallisut imaluunniit qallunaatut nutserneqarsimassaaq, ajornanngippat oqaatsit marluutillugit.

Nutserinissamut piumasaqaat nalunaaqutsersuinermi piumasaqaataajuaannarpoq, taavalu nalunaaqutsiineq pissutsinili aalajangersimasuni piumasaqaataasoq, piumasaqaatit naammassineqarsimagaangata.

Paasissutissat suut nalunaaqutsiinermi ersissappat?

Nalinginnaasumik nioqqutissat suunerinut taaguusiinermi taaguut, akiuisa allattorsimaffiat, poortuutissaq ilanngunnagu imarisai suussusaalu kiisalu qanoq sivisutigisumik atasinnaanerannut takussutissat nalunaaqummi nutserneqarsimassapput.

Inuussutissaqassusianut nalunaarsuiffik, suminngaaneersuunera kiisalu qanoq sivisutigisumik atasinnaanerannut takussutissat nutserneqarsimassapput, nalunaarut malillugu tamakkua nalunaarsorsimanissaat piumasaqaataappat.

Akut sapigalinnut navianartut nutserneqartuaannassapput, nalunaaqutaani ersarissaavigineqarsimassapput takuneqarsinnaasunik. Tamanna assersuutigalugu akorineqartunut allattorsimaffiisa pualasuumik naqinnilernerannik, imaluunniit nalunaaqutaani immikkut nalunaarsorneqarneranni.

Malittarisassat malillugit nalunaarsuinermut piumasaqaateqartoqarpat, soorlu nioqqutissap akuisa tulleriiaallutik allorsimassanersut, taava tamakku piumasaqaatit naammassineqarsimassapput.

Nioqqutissap atasinnaanerannut ullut qaangiuffissat takussutissaat nalunaaqutamiissappat?

Ullut qaangiuffissat nalunaarutigineqarnissaat isumaqapoq “…sioqqullugu pitsaanerpaavoq”, imaluunniit “ulloq atuiffissaq kingulleq…” nalunaaqutaaniissammata, apeqqutaatillugu allassimasoq sorleq piumasaqaataanersoq.

Ulluq qaangiuffissaq allagartami ersittariaqanngilaq nalunaarut malillugu akuerineqarmat nioqqutip puuani ullumut innersuussisoqarsinnaanera. Innersuussinerli allagartami nutserneqarsimassaaq.

Paasissutissat suut allagartami ersissappat?

Nerisassat narisassanut sorlernut ilaanerat ilisarnaateqartariaqanngilaq (Lot-imik nalunaaqutsiineq) tamannaoqaatsinut piumasaqaatinut arlaannaanulluunniit ilaanngimmat.

Nerisissanik imaluunniit poortuiviulluunnit atii allagartami ilanngunneqassanngillat, inatsisitigut nalinginnaasumik ateq allanngortinneqaqqusaanngimmata nutserininermi, atii allamiuugaluarpataluunniit.

Amigartumik imaluunniit kukkusimik nalunaarsuineq

Nioqqutissap qanigisaani allagartamik nutsersimasumik peqanngippat, taava tuluttut island-iumiusulluunniit nerisassanik tuniniaaneq inerteqqutaavoq, akiliisitsinermillu pilarneqarsinnaalluni.

Tamanna aamma atuuppoq allagartami nalunaaqutsiinerit piumasaqaataasut nutserneqarsimasut.

Scroll to Top