Pisortanit ikiorsiissutit – Najugaqarnissamut piumasaqaat

X kommuniata ulloq 10. novembari 2023-mi pisortanit ikiorsiissutinut itingartitsilluni aalajangiinera pillugu naammagittaalliuutit lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup siulittaasuata suliaraa imalu aalajangiivoq:

AALAJANGIINEQ

Kommunip aalajangiinera allanngortinneqarpoq. Tamanna isumaqarpoq, naammagittaalliuutinnut ilalerneqartutit, pisortanillu ikiorsiissutitit nalilersorneqarlutillu annertussusai naatsorsoqqinneqarnissaannut pisinnaatitaasutit.

lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup tunngaviliuppaa, illuummi najugaqartussaatitaanermi §4, imm. 1, 1. pkt. naammassisimagit. Tamanna tunngavilersuummi itisilerneqarnikuuvoq.

Pisortanit ikiorsiissutit pillugit Inatsisartut peqqussutaat nr. 15, 20. novembari 2006-imeersoq kingusinnerusukkut allanngortinneqartumi § 4, imm. 1 naapertorlugu suliaq aalajangiiffigineqarpoq, tamannalu kommunip aalajangiinerata nalaani atuuttuulluni.

Aalajangiussaq pisortanit ikiorsiissutit pillugit qinnuteqaatinnut, suliffissarsiortutut nalunaarsorninnut, kontoppit assilineranut, suliunnaarnermut uppernarsaammut aamma naammagittaalliuutit tunngavigalugit aalajangiiffigineqarpoq.

Suliami paasissutissat:

Pisortanit ikiorsiissutit pillugit kommunimut ulloq 9. novembari 2023-mi qinnuteqarputit.

Ulloq 10. novembari 2023 kommuni pisortanit ikiorsiissutit pillugit qjnnuteqaatinnut itingartitsilluni aalajangiivoq. ltigartitsinermut tunngavigineqarpoq, pisortanit ikiorsiissutit pillugit qinnuteqaatinni najukkatut allassimasat lnunnik Allattorsimaffimmi allaqqanani najukkami allami nalunaarsoqqasutut allaqqanerit.

Kommunip aalajangiinermini pisortanit ikiorsiissutit pillugit lnatsisartut peqqussutaanni nr. 15, 20. novembari 2006-imeersumi § 4 innersuussutigivaa.

lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfimmut ulloq 17. novembari 2023-mi naammagittaalliuuteqarputit.

Naammagittaalliuutinni takuneqarsinnaavoq, qimarnguivimmi najugaqarsimasutit, taamaattumillu qimarnguiviup sumiiffia qinnuteqaatinni najukkatut allassimallugu. Allapputit, kommunip itigartitsilluni aalajangiussinnginnerani tusarniaaffigineqarsimanngitsutit.

Tunngavilersuutit:

lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup nalilerpaa, illit pisortanit ikiorsiissutisisarnissannut pisinnaatitaasutit.

Tak. inatsimmi § 4, imm. 1-mut nalunaarut malillugu pilersuinermut akiligassanullu aalajangersimasunut pisortanit ikiorsiissutinik immikkut ittumik pisoqartillugu pissagaanni, qinnuteqartoq Kalaallit Nunaanni aaliangersimasumik najugaqartuussaaq inuillu allattorsimaffianni najugaqartutut nalunaarsoqqasimassalluni. Aaliangersimasumik najugaq tassaavoq sumiiffik, tassa sulinngiffeqarneq, suliamut atatillugu angalaneq, napparsimaneq assigisaaluunniit pissutigalugit allamiikkallanngikkaanni nalinginnaasumik siniffigisagaq pigisallu inissisimaffiat.

lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup tunngaviliuppaa, utaqqiisaasumik qimarnguivimmi najugaqartutit, taamaattumik najukkanniinngikkallartutit. Najukkanniikkunnaarsimanersutit najukkamilu allattorsimaffimmi nalunaarsoqqajunnaarsimanersutit pillugu paasissutissanik ilanngussisoqarsimanngilaq, taamaammallu najukkannut akilersuinissannut suli pisussaaffeqarputit. Qimarnguivimmiinnerit utaqqiisaasumiiginnaarpoq, najukkannullu akilersuinissamut akisussaaffimmik avaqqutitsisarnani. Najugaqarnerit qimarnguivimmut nuussimanngitsoq tunngaviliupparput.

lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup taamaattumik nalilerpaa, najukkanniit utaqqiisaasumik peqanngikkallartutit, taamaasillutillu illuummi najugaqartussaatitaanermi § 4-mi piumasaqaatit naammassisimallugit.

Kommunip taamaattumik qinnuteqarfiup nalaani, piffissami inatsisit atuuttut malillugit, qanoq annertutigisumik pisortanit ikiorsiissutisiaqassanersutit aalajangiinnginnermini nalilersorlugulu naatsorsussavaa.

Ukioq 2023-mut pisortanit ikiorsiissutisiat aamma 2023-mut ikiorsiissutigineqarsimasut Pisortanit ikiorsiissutit pillugit lnatsisartut peqqussutaat nr. 15, 20. novembari 2006-meersoq kingusinnerusukkullu alla­ nnguuteqartoq naapertorlugu naatsorssorneqassapput.

Oqaaseqaatit allat:

Pisortanit ikiorsiissutit piffissami 1. januaari 2024-miit ullumikkumut ikiorsiissutigineqarnikut Pisortanit ikiorsiissutit pillugit lnatsisartut lnatsisaat nr. 6, 22. juuni 2022-meersoq malillugu naatsorsorneqassapput.

Eqqartuussivimmut suliassanngortitsineq:

lsumaginnittoqarfiup aqunneqarnera aaqqissuussaaneralu pillugit lnatsisartut peqqussutaat nr. 11, 12. novembari 2001-imeersoq kingusinnerusukkut allanngortinneqartoq § 8, imm. 4-mi allassimavoq, lsumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup aalajangigai allat suliamut attuumassuteqartumit Kalaallit Nunaanni Eqqartuussivimmut suliassanngortinneqarsinnaapput. Aalajangiinermiit sapaatip akunneri sisamat qaangiutinnginnerini Kalaallit Nunaanni Eqqartuussivimmut tunniunneqassaaq.

 

lnussiarnersumik inuulluaqqusillunga

Kristina Nordby

Isumaginninnermi Naammagittaalliuuteqartarfiup Siulittaasua

Scroll to Top