Du er forpligtet til at betale

Når en håndværker, en vinduespudser, en skrædder udfører et stykke arbejde for dig, kaldes det en tjenesteydelser. Det er ikke det samme som når du køber en vare, som du kan tage og føle på, men er et arbejde eller en ydelse du køber. Din ret til at reklamere gælder også på tjenesteydelser.

For høj regning for bådreparation
En mand fik forårsklargjort sin båd på et værksted og fik samtidig lavet 3 mindre reparationer på båden. Da han fik regningen mente han, at den var alt for høj og klagede derfor med det samme til værkstedet.

Synes det var ok men gav rabat
Værkstedet mente at regningen var rimelig, men reducerede alligevel antallet af timer fra 10 til 8. Manden ville dog højst betale for 5, så de kunne ikke komme til enighed.

Klagede til forbrugerklageudvalget
Manden klagede til Forbrugerklageudvalget (i dag forbrugerklagenævnet, red.), som behandlede sagen. Der kunne ikke sås tvivl om hvad opgaven lød på, og da parterne ikke havde aftalt et maksimalt timeforbrug eller en maksimal pris, var alle i Forbrugerklageudvalget enige om, at manden måtte betale regningen. Din ret til at reklamere gælder også på tjenesteydelser.

5 års reklamationsret
Lige så snart du konstaterer, at der er fejl eller mangler ved den tjenesteydelse, du har fået udført, skal du klage til den erhvervsdrivende. Du har 5 års reklamationsret på en tjenesteydelse, fordi de almindelige forældelsesregler er gældende her. Tjenesteydelser, der er udført som bestillingskøb er omfattet af købelovens regler, så her har du 2 års reklamationsret, ligesom ved et almindeligt forbrugerkøb.

Bestillingskøb
Hvis du bestiller en billedramme hos en snedker, er der tale om et bestillingskøb og ikke en tjenesteydelse. Her producerer sælger en ny ting for dig, og du er således beskyttet af købelovens regler, som f.eks. 2 års reklamationsret.

Løbende tjenesteydelser
Hvis du køber et abonnement hos et firma, der leverer TV Kanaler, er der tale om en løbende tjenesteydelse. Løbende tjenesteydelser er omfattet af Forbrugeraftalelovens § 25. Ifølge denne har du 5 måneder efter du har indgået aftalen, ret til at opsige abonnementet med 1 måneds varsel. En løbende tjenesteydelse kan også være en aftale med et vagtselskab, der leverer tyverialarmer eller vagtservice i dit hjem. Her har du samme ret til at opsige aftalen, som beskrevet ovenfor.

Ingen aftalt pris
Det er de færreste, der aftaler en fast pris, når de bestiller en tjenesteydelse. Hvis du ikke har aftalt en fast pris, er du som forbruger forpligtet til at betale hvad sælger forlanger, medmindre prisen er urimelig.

Urimelig pris
En urimelig pris kan for eksempel være, hvis du bestiller 100 almindelige blyanter hos en erhvervsdrivende, uden at aftale en fast pris. Når blyanterne kommer, forlanger den erhvervsdrivende 500 kroner per styk. Prisen er unaturlig høj for en almindelig blyant, og vil derfor være urimelig og du vil ikke være forpligtet til at betale regningen.

Skader og mangler ved tjenesteydelser
Den erhvervsdrivende, der udfører arbejdet for dig er ansvarlig for dine ting, så længe genstandene er hos den erhvervsdrivende. Hvis den erhvervsdrivende behandler dine ting uforsvarligt, vil han være erstatningsansvarlig, medmindre der er tale om et hændeligt uheld.

 

Eksempler på tjenesteydelser
  •   En syerske lægger bukser op for dig
  •   Du beder sælger om at sy yindkøbt    jakke ind for dig (Bestillingskøb)
  •   En tømrer kommer og sætter en        reol op for dig.
  •   En vinduespudser vasker dine            vinduer
Scroll til toppen