Du har ret til at klage

De første 6 måneder efter købstidspunktet er du som forbruger ekstra beskyttet af formodningsreglen. Hvis der opstår en fejl på varen indenfor de første 6 måneder fra du købte den, så formoder man, at fejlen har været der på købstidspunktet. Hvis sælger er uenig i dette, skal han bevise det modsatte.

Mobil sendt til Danmark
En mobiltelefon bliver afleveret hos sælger, da den pludselig ikke vil tænde. Sælger sender telefonen til et værksted i Danmark da han ikke selv har mulighed for at undersøge den. Det viser sig, at mobilen ikke vil tænde, fordi den har været tabt på gulvet.

Kunde må betale
I det tilfælde er der ikke tale om en fabrikationsfejl. Eftersom kunden selv er skyld i fejlen, må kunden betale for både at få sendt telefonen på værksted, selve undersøgelsen og en eventuel reparation.

Sælger skal rette op
Hvis din vare går i stykker indenfor 2 år fra du har købt den, kan kunden gå til butikken og reklamere over fejlen. Rent praktisk betyder det, hvis der er en fejl eller mangel ved din vare, som ikke bør være der – og som du ikke selv er skyld i – skal sælger rette op på problemet. Det har ingen betydning om du har købt varen på tilbud eller du har betalt fuld pris.

Husk kvitteringen
Kvitteringen er dit bevis for, at du har købt varen det pågældende sted og skal kunne fremvises, ved en eventuel reklamation. Sørg altid for, at gemme dine kvitteringer i tilfælde af, at du skal reklamere over fejl eller mangler.

Klag i tide
Du skal reklamere indenfor rimelig tid. I praksis betyder det at du skal reklamere inden der er gået 2 måneder fra du har opdaget fejlen. Vi anbefaler dog at du klager så hurtigt som muligt.

Dine valgmuligheder
Accepterer sælger din reklamation, kan du få tilbudt en af 4 valgmuligheder. Valgmulighederne afhænger af, hvor omfattende fejlen ved varen er.

  • Reparation (afhjælpning) – ved småfejl, hvor varen stadig kan bruges
  • Give rabat (afslag i pris) – ved småfejl, hvor varen stadig kan bruges
  • Bytte til ny (omlevering) – ved småfejl, hvor varen stadig kan bruges
  • Annullere købet (hæve køb) – ved problemer, der gør varen ubrugelig

Manglen skal være væsentlig for at kunne hæve købet
For at kunne hæve købet, skal manglen på din vare være væsentlig. Det betyder at du ikke skal kunne bruge varen til formålet. Det kan være lynlåsen på en jakke, der er ødelagt eller en mobiltelefon, du ikke kan ringe fra.

Hvis fejlen opstår igen
Vælger f.eks. afslag i prisen, har du dermed accepteret manglen og kan ikke kræve, at manglen bliver udbedret. Hvis en fejl, du har reklameret over opstår igen, har du ret til at klage over dette i op til 5 år efter udbedringen.

Beskyttelsespræceptiv
Din reklamationsret er det man i jurasprog kalder beskyttelsespræceptiv. Det betyder, at din ret ikke kan fraviges – heller ikke selvom du frivilligt indgår en aftale om dette. Du vil altid som minimum have reklamationsret i 2 år. Der er ikke noget i vejen for, at en sælger forbedrer dine muligheder f.eks. ved at forlænge din reklamationsret til 3 år, men den kan aldrig forkortes.

Godt at vide

 

Scroll til toppen