Bytte- og returret, gavekort og tilgodebeviser

Der findes ingen regler i lovgivningen for, hvor længe et gavekort eller tilgodebevis skal gælde, men perioden må dog ikke være urimelig kort. I praksis betyder det, at gavekort og tilgodesedler bør have en gyldighed på mindst 12 måneder.

Som udgangspunkt ingen returret

Langt de fleste butikker bytter dog gaver og dette skal betragtes som en service. Medmindre de skilter med bytte- eller returret eller du har lavet en aftale med butikken, kan du ikke kræve det. Et byttemærke over prisskiltet kan også være udtryk for at du gerne må bytte en vare.

Spørg i butikken

Det er op til butikken om de ønsker at tilbyde retur- og bytteret. Når du køber en gave, er det en god idé at spørge i butikken om de tilbyder at bytte, eller man kan få et tilgodebevis eller pengene retur, hvis nu gaven ikke er den rigtige. Når butikken tilbyder dette, vil det normalt ikke skabe problemer at bytte eller returnere varen. Husk at medbringe kvitteringen.

Husk kvitteringen

Kvitteringen er dit bevis for, at du har købt varen det pågældende sted og skal kunne fremvises, i tilfælde af reklamation eller hvis du vil bytte varen. Sørg altid for at gemme dine kvitteringer, i tilfælde af at butikken ønsker at se den.

Gave blev til tilgodeseddel

En kvinde køber en lilla vase til sin lillesøster i fødselsdagsgave, og spørger i butikken om det er muligt at få pengene retur, hvis søsteren ikke kan lide den. Butikken fortæller at gaven kan byttes til en anden vare eller et tilgodebevis, men at de ikke giver pengene retur. Kvinden køber vasen, og søsteren kan godt lide vasen, men vil gerne have den i en anden farve. Butikken har ikke vasen i andre farver, så lillesøsteren vil have pengene retur og købe den i en anden butik. Men butikken giver ikke returret, så lillesøsteren får i stedet et tilgodebevis.

Tilgodeseddel var alligevel gyldig

En kvinde har fundet noget hun kan lide i en butik og vil gerne bruge et tilgodebevis, som hun har haft længe, til at betale med. Der står ikke nogen gyldighedsperiode på beviset og kvinden mener hun har haft det i 3 år. Ekspedienten siger, at beviset er blevet for gammelt, og at hun ikke kan bruge det. Men ifølge de almindelige forældelsesregler er tilgodebeviset gyldigt i 5 år, hvis ikke der er angivet nogen gyldighedsperiode. Kvinden har dermed ret til stadig at bruge beviset i den pågældende butik.

Pengene retur

Som udgangspunkt har du ikke ret til at få pengene tilbage for et gavekort eller tilgodebevis, heller ikke når det er ved at udløbe og du ikke kan finde noget, du ønsker at bruge det på. I enkelte tilfælde kan du dog være berettiget til at få pengene retur, eksempelvis hvis butikken ikke længere sælger den bestemte ydelse som du har et gavekort eller tilgodebevis til.

Købt på nettet

Handler du på nettet, bestiller gennem katalog eller ringer en butik op i en anden by, kaldes det et fjernsalg og her gælder andre regler. Du har nemlig 14 dages fortrydelsesret fra du modtager en vare købt via fjernsalg.

Scroll til toppen