Ret til at fortryde køb

Hvis du har købt en vare via fjernsalg, dvs. på nettet, via katalog eller over telefonen, f.eks. fra en anden by, har du ret til at returnere varen, indenfor 14 dage, hvis du fortryder købet.

Bluse kom på udsalg
En kvinde købte en bluse i en tøjforretning til 999,- kroner. To dage senere kom blusen på udsalg til halv pris og hun klagede derfor til forretningen, da hun fortrød købet, når nu hun kunne have købt den til halv pris to dage senere. Butikken ville ikke lade kvinden returnere blusen.

Måtte ikke returnere
Eftersom blusen var købt i en fysisk butik, havde kvinden ingen ret til at returnere varen fordi hun fortrød købet, heller ikke selvom den kom på udsalg kort tid efter. En sælger er nemlig ikke forpligtet til at fortælle om, at en vare snart kommer på tilbud, eller at der snart bliver holdt udsalg i butikken.

Ingen fortrydelsesret
Medmindre en butik skilter med, at du kan bytte varen kvit og frit indenfor en given frist, har du som køber ingen ret til at fortryde dit køb. De fleste butikker tilbyder dog, at man kan få lov til at bytte en gave. Dette er ikke lovpligtigt, men er derimod en service butikken tilbyder.

14 dages fortrydelsesret
Køber du derimod en vare via katalog, på en hjemmeside eller over telefonen, f.eks. fra en anden by, har du 14 dages fortrydelsesret, fra du modtager varen. Forskellen er, at du ikke har haft mulighed for selv at se og vurdere varen.

Hvis du vil bruge fortrydelsesretten

Ifølge forbrugeraftaleloven har du 14 dages fortrydelsesret ved et fjernsalg. Har du f.eks. fortrudt købet af en vare på nettet, skal du inden 14-dages fristen er udløbet, gøre sælgeren opmærksom på, at du har fortrudt købet og vil returnere varen. Vær opmærksom på, at du selv skal betale for at sende varen retur. Hvis du vil undgå at betale for at sende varen retur, skal du afvise at modtage pakken, f.eks. ved at annullere ordren før du modtager den.

Fortrydelsesretten begynder
De 14 dage regnes enten fra det tidspunkt hvor varen bliver leveret til dig, i din postboks eller på din adresse. For at kunne fortryde købet, er der nogle lovpligtige oplysninger der skal være givet dig. Du skal f.eks. have oplyst sælgers navn og adresse og du skal være oplyst om, at du har fortrydelsesret. Hvis du ikke har fået de oplysninger, beregner man først fortrydelsesretten fra tidspunktet hvor du modtager oplysningerne. Vær opmærksom på, at hvis du har købt et abonnement f.eks. på et blad, gælder fortrydelsesretten kun inden modtagelsen af det allerførste blad, herefter er du bundet af den aftale, du har indgået.

Lovpligtige oplysninger
·         Sælgers navn

·         Sælgers adresse

·         Varens særlige egenskaber

·         Om der er fortrydelsesret

·         Til hvilken pris varen er købt

·         Med flere…

Scroll til toppen