Brugsanvisninger og manualer

Det kan f.eks. være en vejledning i, hvordan et usamlet møbel skal samles, en brugsanvisning til en mobiltelefon, oplysning om hvilken temperatur en madvare skal opbevares ved eller en vaskeanvisning til et stykke tøj.

Brugsanvisningen skal have et omfang, der gør det muligt for en almindelig forbruger at bruge og udnytte varen. Det kan være alt fra et lille vaskesymbol til en hel håndbog. Brugsanvisningen skal følge med, når du køber varen.

Brugsanvisning ikke altid nødvendig

En brugsanvisning er langt fra altid nødvendig. Køber du f.eks. en lyserød T-shirt af bomuld, der kan vaskes, ligesom du vasker andet kulørt bomuld, er det ikke nødvendigt med en vaskeanvisning. Skal den derimod behandles anderledes end forventet, tåler den f.eks. kun 20 grader, eller skal den vaskes separat, så skal der følge en vaskeanvisning med varen.

Sproget

En skriftlig brugsanvisning skal være skrevet på det sprog, som man typisk vil forvente at den medfølger på. Det vil normalt være det sprog varen markedsføres på, eller som fremgår af emballagen. Anvisningerne kan også gives ved hjælp af en tegning, hvis det er forståeligt.

Man vil typisk ikke kunne forvente, at en brugsanvisning er skrevet på grønlandsk, hvis der er tale om en importeret vare, f.eks. en bærbar computer. Man har dog ved købet ret til forsvarlig vejledning om varen på sit eget sprog, som f.eks. kan gives mundtligt.

Hvis der f.eks. er nærliggende risiko for at komme til at ødelægge varen, eller bruge den på en forkert og farlig måde, skal du derfor advares mod dette på dit eget sprog.

Hent manualen på nettet?

Sælgeren kan normalt ikke forvente, at du har adgang til internettet derhjemme, og kan hente manualen dér.

I nogle få tilfælde behøver manualen ikke at følge med varen i en papirversion, når du køber den. Det kan være i orden, at sælger henviser til en hjemmeside, hvor du kan downloade de nødvendige oplysninger. Det vil især gælde, når du køber software, eller hvis du f.eks. køber en WiFi-router.

Andet kan aftales

Du kan godt aftale med sælgeren, at der ikke følger en brugsanvisning med varen, eller at den er skrevet på et andet sprog end forventeligt, f.eks. tysk. Det skal dog være udtrykkeligt aftalt inden købet, og sælger skal bevise, at du har accepteret den manglende eller udenlandske brugsanvisning.

Brugsanvisninger og mangler

Det er en mangel, hvis der ikke følger en brugsanvisning med varen, når en brugsanvisning er nødvendig, og når du ikke har aftalt med sælgeren, at den ikke følger med.

Det er en mangel, hvis du kommer til at skade varen, fordi der ikke fulgte en brugsanvisning med, fordi der stod noget forkert i brugsanvisningen, eller fordi brugsanvisningen var skrevet på udenlandsk, og du ikke på forhånd havde accepteret det.

Scroll til toppen