Konkurrencer på nettet kan være abonnementsfælder

 •  Sådan lokker de dig i fælden
 •  Undgå at gå i fælden
 •  Særligt om konkurrencer på Facebook
 •  Abonnementsfælder – hvad er din ret?
 •  Klager over abonnementer og spam

Når du deltager i en konkurrence på nettet, bestiller en gratis prøvepakke eller udfylder et spørgeskema, hvor du som tak kan modtage en gave, så læs altid det med småt. Du skal især være varsom, hvis du for eksempel selv skal betale fragten eller betale et lille symbolsk beløb, så du skal give dine betalingskortoplysninger.

Hvis du ikke læser det med småt, risikerer du at havne i en abonnementsfælde eller få din mailboks fyldt med reklamemails (spam). Uden at vide det kan du have tegnet et abonnement, hvor der måned efter måned trækkes flere hundrede kroner på din konto, som det kan være svært at få igen. Selve abonnementet kan for eksempel være for brug af en hjemmeside, som du aldrig ser og derfor ikke ved, du er begyndt at abonnere på.

Du kan også risikere, at du giver tilladelse til, at virksomheden må sende dig reklamemails ikke bare fra virksomheden selv, men også fra dens mange samarbejdspartnere og sponsorer.

Sådan lokker de dig i fælden:

Du vil ofte møde abonnementsfælder og spamfælder på de sociale medier og i reklamer på nettet. Det, der umiddelbart synes troværdigt, er måske et forsøg på at få din accept af at tegne et abonnement eller sige tak til elektroniske reklamer.

Typisk bruger bagmændene følgende redskaber til at lokke dig i fælden:

 •  De tilbyder et produkt gratis
 •  De tilbyder et produkt med en stor rabat
 •  De fortæller os, at rigtig mange af vores venner har produktet
 •  De skriver, at tilbuddet kun gælder i dag, fx “Du skal skynde dig at købe det her” eller “Vi har kun 100 af de her”
 •  De bruger kendte firmanavne for at få deres markedsføring til at fremstå troværdig. For eksempel kan præmien i konkurrencen på nettet være fra et velkendt firma med et godt renommé. For eksempel den nyeste og mest populære smartphone.

Undgå at gå i fælden

Du kan selv gøre en del for at undgå at havne i fælderne:

 • Spørg dig selv
  Er det for godt til at være sandt? Hvad får virksomheden ud af det her, hvis de vil give mig et dyrt produkt gratis?
 •  Læs betingelser og vilkår

Der kan f.eks. stå, at du for at deltage i konkurrencen på nettet eller for at få prøvepakken skal give tilladelse til, at en virksomhed må kontakte dig med reklamemails eller telefonopkald. Gør op med dig selv, om du ønsker det.

 •  Vær særlig varsom ved krav om betaling

Virksomhederne bag abonnementsfælderne kan fx skrive, at produktet er gratis, men at du skal udfylde for de 39 kroner, det koster at sende produktet til dig – altså, du skal udfylde, hvor du bor, din mailadresse, dine betalingsoplysninger mm. Hvis du skal betale for f.eks. fragt eller et symbolsk beløb, så tjek, om der et andet sted på siden står, at du tegner et abonnement. Vær altid forsigtig med at give dine betalingskortoplysninger, hvis du ikke er tryg ved, hvad de præcis skal bruges til. Du risikerer at give modtageren mulighed for at trække penge fra din konto igen og igen.

 •  Personlige oplysninger kan både bruges og misbruges

Mailadresse åbner mulighed for spam, fysisk adresse åbner for at få tilsendt pakker, breve og regninger, oplysninger om dine interesser og forbrugsvaner åbner for målrettet reklame.

 •  Tjek felter, som er krydset af på forhånd

Det kan være, at du siger ja til at modtage reklamemails eller til, at virksomheden må videregive dine personlige oplysninger til sine mange samarbejdspartnere og sponsorer, som så kan sende dig reklamemails.

 •  Tjek, hvem der står bag hjemmesiden

Det kan du tjekke på https://www.whois.com/whois/. Det gør du ved at søge på hjemmesidens domænenavn i feltet. Tjek også gerne i CVR-registret, om firmaet eksisterer.

 •  Opret gerne en alternativ mailadresse

Den kan du altid bruge, hvis du frygter at modtage spam til gengæld. Så undgår du, at de uønskede reklamemails havner i din private mailboks.

 • Tag skærmprint

 Hvis du har en mistanke om, at det her kan være for godt til at være sandt, så er det det sikkert. Hvis du alligevel vil deltage, så sørg for at tage skærmprint (screenshot) af siden. Du kan også printe eller fotografere den, blot du har noget dokumentation for, hvordan den så ud. Det vil stille dig stærkere i et eventuelt sagsforløb.

 •  Anskaf et effektivt spamfilter

Undlad at klikke på links i de spammails, du får, eller endnu bedre undlad at åbne dem – slet dem med det samme – svar ikke på dem.

 •  Tjek jævnligt dit kontoudtog

Ofte – men ikke altid – vil abonnementerne vise sig med månedlige hævninger på 299 kroner, 399 kroner eller 499 kroner.

Særligt om konkurrencer på Facebook

Atuisoq har samlet gode råd til, hvordan du finder ud af, om en Facebookside med konkurrencer er ægte eller falsk.

 •  Kig under punktet ”om” på profilen. Hvis den er tom, så kan det være tegn på, at profilen er falsk
 • Tjek, om der er negative kommentarer på ”væggen”
 • Er der gamle opslag på profilens ”væg”, eller er der kun daggamle opslag, kan ejeren have slettet negative kommentarer fra folk, som undrer sig over en manglende vinder
 • Hvis du ser et blåt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side eller profil for den pågældende offentlige person, medievirksomhed eller varemærke
 • Hvis du ser et gråt flueben på en side eller en profil, betyder det, at Facebook har bekræftet, at der er tale om en autentisk side fra den pågældende virksomhed eller organisation
 • At siden ikke har et gråt eller blåt flueben, betyder dog ikke, at siden ikke er ”ægte”

Abonnementsfælder – hvad er din ret?

Hvis det ikke fremgår klart og tydeligt, at du binder dig til en aftale, der koster penge, så er du ikke bundet af aftalen. Abonnementsfælderne er derfor ulovlige. Det kan dog være besværligt og tidskrævende.

Kom ud af abonnementsfælden

 •  Kontakt altid firmaet først, hvis der uden dit vidende bliver trukket penge på din konto eller bliver trukket et større beløb, end I har aftalt. Meddel, at du ikke mener, I har indgået en aftale, at aftalen er ugyldig, og at du gerne vil have dine penge tilbagebetalt. Bed om at se det tilbud, du skulle have accepteret. Det er firmaet, der skal dokumentere, at du har indgået den aftale, det opkræver betaling for.
 •  Husk dokumentation: Kontakt altid firmaet skriftligt. Gem en kopi af den mail eller det brev, du sender til firmaet. Du kan bruge det som dokumentation, hvis du får problemer med at komme ud af aftalen. Hvis firmaet ikke reagerer på dine mails eller breve, så send et anbefalet brev.
 •  Du kan fortryde aftalen: Har du indgået en gyldig aftale med firmaet, men fortryder du den, har du 14 dages fortrydelsesret, når abonnementet er indgået over nettet. Meddel firmaet, at du ønsker at benytte dig af din fortrydelsesret.
 •  Kontakt din bank: Kan du og firmaet ikke blive enige om, hvorvidt der er indgået en aftale eller ikke, kan du henvende dig i din bank. Er der trukket et beløb ud over det beløb, du har accepteret at betale for at få varen tilsendt, skal banken normalt tilbageføre dine penge. Vil banken ikke det, kan du klage til Forbrugerklagenævnet.

Klager over abonnementer

Er der tale om et grønlandsk firma kan du klage til Forbrugerklagenævnet. Forbrugerklagenævnet kan i nogle tilfælde også behandle en klage over et udenlandsk firma. Det er altid en konkret vurdering fra sag til sag.

Er der tale om et dansk firma, og overstiger det samlede beløb 1.050 kroner, kan du klage online til Center for Klageløsning i Danmark.

Handler du på andre udenlandske hjemmesider bør du være opmærksom på, at det kan være dyrt og besværligt at føre en klagesag over et firma i udlandet, og at det ofte vil skulle foregå på engelsk.

Bliver du opmærksom på, at en virksomhed bruger konkurrencer, prøvepakker og lignende til at vildlede, kan du orientere Atuisoq om det. Er der blevet trukket penge fra din konto – eller modtager du opkrævninger – for et abonnement, du ikke har indgået, har du også mulighed for at få rådgivning hos Atuisoq.

Scroll til toppen