Forbrugerkøb – hvornår er du forbruger?

Reglerne hjælper også med at fastslå, hvornår en vare kan kaldes mangelfuld, og hvad du så har ret til.

Forbrugerkøb

Reglerne for forbrugerkøb gælder kun, når du som privatperson køber en vare af en erhvervsdrivende. Det er f.eks. et forbrugerkøb, når du går ind i en butik og køber en vare til dit hjem.

Ikke aftale dårligere vilkår

I et forbrugerkøb kan man ikke aftale, at der gælder dårligere vilkår end dem, der står i loven. Det betyder, at du altid har mindst to års reklamationsret, og at eventuelle mangler ved varen skal bringes i orden af sælgeren uden udgift for dig. Reglerne gælder også for brugte varer og udstillingsmodeller.

Rådgivning og klage

Ved et forbrugerkøb kan du få gratis rådgivning om dine rettigheder hos Atuisoq. Og du har mulighed for gratis at klage til forbrugerklagenævnet, hvis de ikke bliver overholdt.

Privatkøb eller handelskøb

Når du som privatperson handler med en anden privatperson, kaldes det privatkøb eller civilkøb. Det er f.eks. et privatkøb, når du køber en brugt bil af din nabo, eller et brugt køleskab i en Facebook-gruppe.

Når du som erhvervsdrivende handler med en anden erhvervsdrivende, kaldes det handelskøb. Det er f.eks. et handelskøb, når du køber varer hjem til din virksomhed, eller køber en båd til erhvervsfangst.

I begge tilfælde gælder købeloven, men ikke de særlige forbrugerbeskyttende regler. Atuisoq og Forbrugerklagenævnet kan heller ikke behandle sager om privatkøb eller handelskøb.

Den del af købeloven, der gælder for disse typer køb, kan fraviges efter aftale. Det betyder, at du godt kan aftale noget andet end det, der står i købeloven. Det kan f.eks. være, at der kun er et års reklamationsret eller måske slet ikke nogen reklamationsret. F.eks. er det almindeligt, når du køber en brugt båd af en privatperson, at I aftaler, at den er købt som beset og uden reklamationsret.

Er dit køb et forbrugerkøb eller privatkøb?

Du kan komme i tvivl om, hvorvidt dit køb er et forbrugerkøb eller et privatkøb, når du f.eks. køber en vare på nettet eller hos en, der ikke driver en egentlig virksomhed. Det kan f.eks. være bilen, du tilsyneladende køber hos en privat forhandler.

Dit køb kan være et forbrugerkøb og dermed dækket af købeloven, hvis sælgeren flere gange sælger den type varer. Det kan f.eks. være mekanikeren, der opkøber biler, sætter dem i stand og sælger dem videre.

Sælgeren kan godt blive betragtet som erhvervsdrivende, selvom der mest er tale om en hobbyvirksomhed. Sælgeren behøver altså ikke at have et CVR-nummer. Det vil i sidste ende være en konkret vurdering af de samlede forhold, der afgør, om dit køb er et forbrugerkøb eller et privatkøb.

Scroll to Top